Humbja e peshës tek të moshuarit mund të lidhet me vdekjen e hershme, sipas studimit

featured

Sado që njerëzit mund të lumturohen me humbjen e tyre në peshë, kjo gjë nuk është gjithmonë e shëndetshme, sipas një studim të ri që tregon se tek të rriturit është e lidhur me vdekjen e hershme.

Shtimi në peshë, nga ana tjetër, nuk u shoqërua me vdekshmërinë, sipas studimit të publikuar të hënën në JAMA Network Open.

Profesionistët mjekësorë kanë qenë të shqetësuar kur të moshuarit me probleme shëndetësore humbin peshë, por studiuesit nuk e kanë kuptuar plotësisht ndikimin e ndryshimit të peshës, sipas autores kryesore të studimit Dr. Monira Hussain, një epidemiologe.

Studimi shqyrtoi rreth 17,000 të rritur të paktën 70 vjeç në Australi dhe më shumë se 2,000 të rritur në Shtetet e Bashkuara të cilët ishin të paktën 65 vjeç, në kontrollin e tyre vjetor midis 2010 dhe 2014.

“Studimi ynë zbuloi se edhe një humbje peshe prej 5% rrit rrezikun e vdekshmërisë, veçanërisht te meshkujt e moshuar”, tha Hussain.

Obezët ishin gjithashtu në një rrezik në rritje kur humbnin peshë, tha Perri Halperin, drejtoresha klinike e ushqyerjes për Sistemin Shëndetësor Mount Sinai. 

Pse humbja e peshës mund të jetë një rrezik

Humbja e peshës mund të jetë një faktor rreziku për vdekshmërinë, sepse mund të sinjalizojë probleme themelore.

Kjo shenjë paralajmëruese për sëmundje si kanceri dhe “shpesh lidhet me uljen e oreksit të ndikuar nga inflamacioni dhe hormonet”, tha Hussain.

Kjo mund të ndikojë në oreksin, metabolizmin dhe zakonet e të ngrënit. Efektet anësore të ilaçeve mund të ndikojnë gjithashtu në peshë dhe shqetësime në stilin e jetës.

“Një faktor kryesor që kontribuon në humbjen e peshës tek të moshuarit është izolimi social. Shqetësime të tjera përfshijnë kufizimet financiare dhe dhimbjen dhe parehatinë,” shtoi ajo.

Humbja e peshës u shoqërua me vdekshmërinë, që do të thotë se është e ndërlidhur – por kjo nuk do të thotë se humbja e peshës shkaktoi vdekjen e një personi.

Gjithsesi humbja në peshë nuk lidhjet domosdoshmërisht rrezikun e vdekshmërisë.

Gjithmonë diskutoni ndryshimet tuaja në peshë me mjekun.

Por këshilla vlen edhe për komunitetin mjekësor, tha ajo. Mjekët dhe ofruesit e kujdesit shëndetësor duhet të dinë se ndryshimet në peshë kërkojnë hetime të mëtejshme.


Top Channel

Humbja e peshës tek të moshuarit mund të lidhet me vdekjen e hershme, sipas studimit