Shalqiri është padyshim një frut i shijshëm dhe i mbushur me lëndë ushqyese. Tani, një studim i ri hedh dritë më tej mbi rolin e tij jetësor në përmirësimin e cilësisë dietike dhe mbështetjen e shëndetit të zemrës.
Një studim i kohëve të fundit i botuar në Nutrients sugjeron që shalqiri mund të përmirësojë përthithjen e lëndëve ushqyese dhe cilësinë e përgjithshme të dietës si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit. Ky hulumtim, bazuar në analizën e të dhënave nga Sondazhi Kombëtar i Shëndetit dhe Ushqyerjes (NHANES), zbuloi se cilësia e përgjithshme e dietës ishte dukshëm më e mirë tek individët që konsumonin shalqi krahasuar me ata që nuk e konsumonin.
Sipas studimit, fëmijët dhe të rriturit që konsumonin shalqi kishin konsum më të lartë të fibrave dietike, magnezit, kaliumit, vitaminës C dhe vitaminës A, si dhe likopenit dhe karotenoideve të tjera, ndërsa kishin konsum më të ulët të sheqernave të shtuara dhe acideve yndyrore të ngopura totale. Analistja e hulumtimit dhe autorja e studimit, Kristen Fulgoni, do të prezantojë gjetjet e hulumtimit në Nutrition 2023, takimin vjetor të Shoqatës Amerikane për Ushqyerjen, që mbahet nga 22-25 korrik 2023 në Boston.
Përveç studimit të NHANES, një tjetër studim i ri i botuar gjithashtu në Nutrients mbështetet në punën e mëparshme në këtë fushë kërkimore për të treguar se suplementet me lëng shalqiri mbrojnë funksionin vaskular gjatë hiperglicemisë.
Përfitimet e L-Citruline dhe L-Arginine për shëndetin e zemrës
I kryer në Universitetin Shtetëror të Luizianës, ky studim i rastësishëm, i dyfishtë i verbër dhe i kontrolluar me placebo për të testuar efektet e 2 javëve të suplementeve të përditshme me lëng shalqiri, shqyrtoi në mënyrë specifike efektet e mundshme moduluese të dobishme të L-citrulinës dhe L-argininës – dy përbërës që gjenden në shalqi – në biodisponueshmërinë e oksidit nitrik dhe ndryshueshmërinë e rrahjeve të zemrës. Të dy studimet u financuan nga Bordi Kombëtar i Promovimit të Shalqirit.
“Ne e pranojmë që, ndërsa madhësia e mostrës ishte e vogël (18 burra dhe gra të rinj të shëndetshëm) dhe nevojiten më shumë kërkime, ky studim i shtohet provave aktuale që mbështesin marrjen e rregullt të shalqirit për shëndetin kardiometabolik. Përveç L-citrulinës dhe L-argininës, shalqiri është një burim i pasur antioksidantësh, vitaminës C dhe likopenit – të cilat të gjitha mund të ndihmojnë në uljen e stresit oksidativ dhe të luajnë një rol në parandalimin e sëmundjeve të zemrës”, tha Dr. Jack Losso, Ph.D., profesor në Shkollën e Ushqyerjes dhe Shkencave Ushqimore të Universitetit Shtetëror të Luizianës.