Një drogë e panjohur solli miliarda në arkat e Sirisë, tani është një “mjet” pazaresh

featured

Analistët thonë se një drogë, e cila u bë shpëtimi ekonomik i Sirisë gjatë një dekade izolimi, tani mund të shërbejë si mjet pazaresh, ndërsa përpiqet të normalizojë lidhjet me shtetet fqinje.

Captagon, një drogë që është relativisht e panjohur jashtë Lindjes së Mesme, ndihmoi Sirinë të shndërrohej në një narko-shtet pasi pjesa më e madhe e komunitetit ndërkombëtar ndërpreu ekonominë e saj për shkak të shtypjes brutale të një kryengritjeje në 2011.

Është një stimulues sintetik i llojit amfetamine, fenetilin dhe është bërë qendra e një numri në rritje të kapjeve të drogës në të gjithë Lindjen e Mesme. Ekspertët thonë se shumica dërrmuese e prodhimit global të tij ndodh në Siri, me rajonin e Gjirit që është destinacioni i tij kryesor.

Analistët thonë se droga ka të ngjarë të jetë e lartë në përpjekjet për normalizim e regjimit.

“Captagon është vlerësuar si një “kartë” në bisedimet e afrimit midis regjimit sirian dhe homologëve që ndjekin normalizimin,” tha Caroline Rose, një analiste e lartë në Institutin New Lines në Uashington, DC, e cila ka studiuar tregtinë e kaptagonit.

“Regjimi ka përdorur agjencinë e tij mbi tregtinë e kaptagonit, duke u sinjalizuar shteteve që konsiderojnë normalizimin se mund të reduktojnë trafikun e kaptagonit si një gjest vullneti të mirë,” tha Rose për CNN.

Pas më shumë se një dekade bojkotimi të tij, fqinjët arabë të Sirisë janë tani në bisedime për të sjellë Presidentin Bashar al-Assad. Udhëheqësi sirian është pritur në disa kryeqytete arabe, por atij ende nuk i është dhënë normalizimi përfundimtar me Arabinë Saudite, një nga armiqtë më të fortë të Sirisë – dhe tregu më i madh për drogën e saj.

Regjimi i Asadit ka përfituar nga tregtia e kaptagonit në shumën prej 57 miliardë dollarësh, sipas Mbretërisë së Bashkuar.


Top Channel

Një drogë e panjohur solli miliarda në arkat e Sirisë, tani është një “mjet” pazaresh