​Shkencëtari kinez pretendon se COVID-19 mund të ketë origjinën nga njerëzit

featured

Një shkencëtar kinez ka pohuar se virusi COVID-19 mund të ketë origjinën nga njerëzit.

Zyra e Informacionit e Këshillit Shtetëror të Kinës mbajti një konferencë shtypi në Pekin të shtunën për të diskutuar gjetjet më të fundit në gjurmimin e origjinës së virusit.

Shkencëtarët pohuan se të dhënat e ADN-së të shpërndara në Nature, një revistë shkencore ndërkombëtare, treguan se shtamet e gjetura në mostrat nga tregu i ushqimeve të detit Huanan në Wuhan, ku u shfaqën rastet e para, kanë më shumë gjasa të kenë ardhur nga njerëzit.

Studiuesit analizuan më shumë se 1300 mostra të ADN-së të mbledhura nga kafshët dhe mjedisi në treg.

Nuk kishte asnjë koronavirus në asnjë nga 457 mostrat e kafshëve të ekzaminuara, gjë që zhvlerëson mundësinë e transmetimit nga kafshët.

“Këto gjetje tregojnë se në rastet në treg, virusi u transmetua nga njerëz të tjerë, jo nga kafshët e shitura. Nuk kishte ende prova të mjaftueshme për të mbështetur studimet e fundit që kishin sugjeruar se qentë rakun ishin origjina e koronavirusit”, tha Tong Yigang nga Universiteti i Teknologjisë Kimike në Pekin.

Profesori tha se gjithashtu nuk kishte të dhëna për mundësinë që virusi të ishte krijuar në një laborator.

Rastet e para të pandemisë COVID-19 u raportuan në qytetin Wuhan të Kinës qendrore, në dhjetor 2019, dhe më vonë u përhapën në të gjithë botën. Ajo u shpall një pandemi globale dhe mori miliona jetë./


Top Channel

​Shkencëtari kinez pretendon se COVID-19 mund të ketë origjinën nga njerëzit