Shkencëtari kinez: Covid mund të ketë origjinën nga njerëzit

featured

Virusi Covid-19 mund të ketë origjinën nga njerëzit, ka pohuar një shkencëtar kinez.

Sekuencat gjenetike të mostrave virale të marra nga tregu i ushqimeve të detit Huanan në Wuhan – që mendohet të jetë vendi i origjinës së pandemisë – ishin “pothuajse identike” me ato të pacientëve të infektuar me koronavirus, duke sugjeruar se Covid-19 mund të ketë origjinën nga njerëzit, tha Tong Yigang nga Universiteti i Teknologjisë Kimike në Pekin.

Tong, i cili po fliste në një konferencë shtypi të mbajtur nga Këshilli Shtetëror Kinez në lidhje me kërkimin mbi origjinën e virusit, tha se më shumë se 1,300 mostra mjedisore dhe kafshësh të ngrira ishin marrë në treg midis janarit 2020 dhe marsit 2020, dhe studiuesit kishin izoluar tre lloje të virusit nga mostrat mjedisore.

Ai gjithashtu tha se nuk kishte ende prova të mjaftueshme për të mbështetur studimet e fundit që kishin sugjeruar që qentë rakun ishin origjina e virusit Covid-19.

Duke folur në të njëjtën ngjarje, një studiues i Qendrës Kineze për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), Zhou Lei, bëri thirrje për bashkëpunim shkencor global në gjurmimin e origjinës së virusit, duke thënë se vendi ku u zbulua për herë të parë Covid-19 nuk ishte domosdoshmërisht ku ka lindur.

Kina në të kaluarën është kritikuar shumë për bllokimin e hetimeve ndërkombëtare për origjinën e virusit. Në fillim të kësaj jave, Organizata Botërore e Shëndetësisë tha se ende nuk kishte të dhëna kryesore nga Kina në lidhje me fillimet e shpërthimit.

Megjithatë, Kina vazhdimisht pohon se ka qenë transparente dhe bashkëpunuese me OBSH-në.


Top Channel

Shkencëtari kinez: Covid mund të ketë origjinën nga njerëzit