Ndërhyrjet në mënyrën jetësore për të shmangur depresionin

featured

Depresioni është një çrregullim mendor i zakonshëm, por serioz që ndikon negativisht në aktivitetet e përditshme të një personi, ai pengon cilësinë në punë dhe jetën personale, duke çuar në shqetësime dhe dëmtime të konsiderueshme.

Samar Hafeez, një psikolog dhe një trajner i certifikuar i shëndetit holistik, thotë se për t’u diagnostikuar me depresion, simptomat duhet të jenë të pranishme për dy javë rresht. Por, ndryshe nga çdo sëmundje apo çrregullim tjetër edhe depresioni mund të parandalohet duke praktikuar rregullisht teknika të shëndetshme dhe efektive.

Parandalimi mund të hapë mundësi të reja në reduktimin e barrës globale të sëmundjeve të depresionit, transmeton KosovaPress.

Simptoma të zakonshme që lidhen me depresionin

Disa nga simptomat e nevojshme për të diagnostikuar depresionin përfshijnë, trishtim të vazhdueshëm ose humor “bosh”, ulje të niveleve të energjisë/letargji, humbje të interesit për aktivitetet që dikur u panë të kënaqshme, përgjumje e tepruar (hipersomnia) ose gjumë shumë i dobët (pagjumësia). Ndryshimet e oreksit, shtimi ose humbja e peshës, ndjenja e pavlefshmërisë, dëshpërimi dhe faji, tërheqja sociale, nervozizmi, mungesa e përqendrimit dhe vigjilencës dhe paaftësia për të marrë vendime efektive.

(Foto: Pexels)

Disa nga ndërhyrjet parandaluese më efektive përfshijnë:

Gjeni një qëllim: Mungesa e qëllimit duket e mërzitshme dhe joargëtuese dhe është i lidhur me trishtimin e vazhdueshëm. Ndjenja e kuptimit dhe qëllimit në jetë rrit produktivitetin dhe nivelet tuaja të energjisë. Gjithashtu ju mban të motivuar, të relaksuar dhe të kënaqur në punën tuaj, jetën personale dhe sociale. Gjeni një qëllim që i përshtatet më së miri idealeve, besimeve, njohurive dhe mençurisë suaj. Kjo do t’ju ndihmojë të ndërtoni pa mundim një rutinë të përditshme produktive dhe përmbushëse.

Menaxhimi i kohës: Zvarritja dhe menaxhimi joefikas i kohës mund të çojnë në ndjenjat e pavlefshmërisë, trishtimit, mungesës së shpresës dhe pafuqisë, e cila më tej çon në vetëvlerësim negativ, vetëbesim të dobët dhe presion psikologjik dhe emocional, duke krijuar kështu një terren pjellor për depresion.

Ushtrimi: Të luash sportin e preferuar ose një rutinë të përditshme ushtrimesh do të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve fizike dhe mendore. Ushtrimi çliron endorfina (hormonet e ndjeshmërisë) në trup që rrit lumturinë dhe mirëqenien e përgjithshme.

Dieta: Ushqimet e shpejta, të yndyrshme, të skuqura dhe me sheqer janë treguar se shkaktojnë simptoma të ngjashme me depresionin tek njerëzit që konsumojnë rregullisht ushqime të tilla. Ushqimet e pasura me antioksidantë si vitamina C dhe E reduktojnë stresin e oksiduar në trup. Shkencëtarët zbuluan se shoqëritë që nuk hanë mjaftueshëm omega-3 mund të kenë shkallë më të lartë të çrregullimit të madh depresiv. Gjithashtu, njerëzit që nuk hanë shpesh peshk, një burim i pasur i këtyre acideve yndyrore, kanë më shumë gjasa të kenë depresion. Një dietë e ekuilibruar me ushqime të plota dhe më pak ose aspak ushqime të rafinuara dhe të përpunuara do të nxisë një shëndet të mirë mendor.

Kontrolloni për mangësi të mundshme të vitaminave: Nivelet e ulëta të vitaminës D dhe B12 rrisin gjasat për të pasur depresion. Pra, në takimin tuaj të ardhshëm te mjeku, sigurohuni që t’i kontrolloni këto.

(Foto: Pexels)

Trajtoni ankthin, menaxhoni stresin: Ankthi, stresi dhe probleme të tjera të shëndetit mendor janë njohur si faktorë që kontribuojnë në depresion.

Meditimi: Joga, meditimet e ndërgjegjes, teknikat NSDR të pushimit të thellë pa gjumë (Yoga Nidra) janë të dobishme në trajtimin e stresit të përditshëm fizik dhe mendor. Nëse stresorët e përditshëm lihen të krijohen, ata do të çojnë në probleme të ndryshme të shëndetit mendor dhe emocional. Teknikat e meditimit mund të ndihmojnë për t’u çlodhur dhe relaksuar. Meditimi ndihmon gjithashtu në marrjen e gjumit me cilësi të mirë që çon në hapin tjetër dhe ky është roli i gjumit në parandalimin e depresionit.

Angazhohuni në shërbimet komunitare: Ndihma për ata që kanë nevojë mund të rrisë ndjenjën tuaj të kënaqësisë, mirënjohjes dhe vetëvlerësimit. Na jep besim në trajtimin efektiv të problemeve tona personale.

Trajtoni sëmundjet fizike: Sëmundjet mjekësore si diabeti, kanceri, hipo/hipertiroidizmi, hipertensioni, sëmundja e Parkinsonit, dhimbjet kronike, sëmundjet kronike obstruktive pulmonare dhe medikamentet e marra për këto sëmundje kontribuojnë në depresion.

Lexuesit mund të përdorin të gjitha teknikat e mësipërme nëse dëshirojnë, ose të zgjedhin vetëm disa për të filluar dhe më vonë të vendosin për ato që funksionojnë efektivisht për ta.

Ndërhyrjet në mënyrën jetësore për të shmangur depresionin