featured

Fëmijet tuaj kanë krijuar varësi ndaj videolojrave? Ekspertët për prindërit: Si duhet të silleni

Video lojërat kanë qenë pjesë e jetës sonë prej vitesh pasi gjysma e njerëzve të moshës 6 deri në 64 vjeç në Evropë i duan ato. Ky numër rritet ndjeshëm në moshat 6-10 (68%), 11-14 (79%) dhe 15-24 (72%).

Dhe sipas disa hulumtimeve, adoleshentët mund të kalojnë mbi tre orë në ditë duke luajtur lojëra elektronike përpara një ekrani të një pajisjeje fikse ose celulare.

Por për disa, ajo që filloi si një interes, ndoshta gjatë pushimeve, mund të kthehet përfundimisht në një varësi. Prindërit duhet të dinë se cilat janë shenjat paralajmëruese dhe çfarë mund të bëjnë për t’u përballur me problemet përpara se të dalin jashtë kontrollit.

Prindërit që nuk janë rritur me teknologjitë dixhitale dhe lojërat elektronike ndonjëherë reagojnë kur shohin fëmijët e tyre të ngjitur në një ekran. Nga ana tjetër, megjithatë, ata kanë shqetësime të arsyeshme për njerëzit me të cilët fëmijët e tyre mund të bisedojnë në internet, për ndikimin në gjumin, disponimin dhe sjelljen e tyre, madje edhe për shëndetin e tyre fizik.

Si mund ta dinë nëse fëmija i tyre është vërtet i varur nga lojërat elektronike

Fëmijët mund të fillojnë të zhyten në botën dixhitale deri në atë pikë sa të mos u kushtojnë më vëmendje gjërave që ndodhin në jetën reale. Përfshirë:

Ata fillojnë të neglizhojnë higjienën e tyre personale ose dietën

Ata shmangin komunikimin ballë për ballë me miqtë e tyre

Ata bëhen nervoz dhe të shqetësuar kur nuk janë duke luajtur lojërat e tyre të preferuara

Ata duken tepër të lodhur ose kanë dhimbje koke ose dhimbje të duarve/syve nga loja

Ata refuzojnë të shkojnë në shkollë për të luajtur më shumë

Ata kanë probleme me gjumin

Ata gënjejnë se sa kohë kalojnë duke luajtur

Çdo përpjekje për të kufizuar kohën e tyre para ekranit çon në konfrontime / zemërime të mëdha.

Si mund ta reduktoni kohën që fëmijët tuaj shpenzojnë në lojëra elektronike?

Këshilla nga ESET

Këtu janë disa këshilla nga kompania ndërkombëtare e sigurisë dixhitale ESET.

Komunikoni me fëmijët tuaj: Pavarësisht se çfarë ndodh, vazhdoni të flisni me ta. Fëmijët tuaj kanë nevojë për udhëzime, por gjithashtu kanë nevojë për një mjedis të hapur dhe jo-gjykues për të ndarë shqetësimet dhe ndjenjat e tyre. Lëreni mënjanë lojën e fajësimit dhe përpiquni të kuptoni më shumë njëri-tjetrin.

Ndërtoni besimin: Një pjesë e këtij procesi komunikimi është krijimi i besimit. Duke u thënë fëmijëve tuaj se çfarë të bëjnë do t’i detyrojë ata të fshehin sjelljen negative. Jini sa më të hapur dhe empatik për vështirësitë që kalojnë fëmijët tuaj ndërsa rriten.

Gjeni kufijtë së bashku: Ashtu siç duhet të përpiqeni të shmangni dhënien e urdhrave fëmijëve tuaj, rezistoni dëshirës për të marrë pajisjet e tyre të lojës. Në vend të kësaj, uluni së bashku dhe bëni një plan për të reduktuar kohën e tyre para ekranit, ndoshta duke çinstaluar aplikacionet e lojrave në pajisje të caktuara. Kjo mund të bëhet gradualisht. Aplikoni një kufi kohor ditor të lojërave ose një kohë ndërprerjeje në Wi-Fi në shtëpi. Nëse e bëni këtë së bashku, keni një shans më të mirë për sukses.

Planifikoni pushime: Si pjesë e klimës së bashkëpunimit me fëmijët tuaj, merrni parasysh të uleni me fëmijët tuaj dhe të planifikoni pushime të shkurtra larg pajisjeve/konsolave ​​të tyre. Mund të jetë një udhëtim për disa orë apo edhe një fundjavë. Mundohuni të bëni diçka që ju kënaq të dyve dhe mbani sa më lart nivelet e inkurajimit/motivimit.

Merrni parasysh përdorimin e një aplikacioni që lejon kontrollin prindëror: Softueri i specializuar mund të bllokojë aksesin në disa aplikacione lojërash dhe/ose të kufizojë përdorimin e tyre me kufizime kohore. Nëse jeni të shqetësuar se fëmijët tuaj nuk po e mbajnë anën e tyre të volitshëm, mund të jetë një mënyrë e dobishme për të minimizuar dëmin. Megjithatë, gjithmonë shpjegoni pse përdorni mjete të tilla.

Siguria e para: Përveç shqetësimeve në lidhje me përdorimin e tepërt të faqeve të internetit të lojërave, shumë prindër shqetësohen gjithashtu se me kë po ndërveprojnë fëmijët e tyre në internet dhe llojin e përmbajtjes me të cilën ekspozohen. Aplikacionet e kontrollit prindëror mund të trajtojnë shqetësimin e dytë. Por prindërit duhet të jenë gjithashtu të përgatitur të flasin me fëmijët e tyre për t’u siguruar që ata janë të vetëdijshëm për rreziqet e mundshme me të cilat përballen në botën dixhitale. Si qytetarë dixhitalë, është e lehtë të besosh se fëmijët janë më të zgjuar në internet sesa janë në të vërtetë. Sigurohuni që ata të kuptojnë rreziqet e shkëmbimit të shumë informacioneve personale, si dhe rreziqet e përdoruesve keqdashës, të cilët etiketohen si “grabitqarë”.

Fëmijet tuaj kanë krijuar varësi ndaj videolojrave? Ekspertët për prindërit: Si duhet të silleni

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Identifikohu

Identifikohu ose krijo një llogari tani për të përfituar nga privilegjet e Press Online.al - i cili është plotësisht falas!