featured

Çfarë duhet të bëni nëse kompjuteri juaj papritmas fiket?

Kur një kompjuter fiket papritur pa asnjë paralajmërim dhe nëse përpiqeni ta rihapni, ai hapet normalisht (edhe për disa sekonda), do të thotë se ka problem me mbinxehjen e procesorit dhe fiket paraprakisht, që të mos digjet.

Ky problem zakonisht bëhet më i theksuar në muajt e verës kur temperatura e ambientit është veçanërisht e lartë. Disa fjalë për sistemet e ftohjes së kompjuterit.

Shikoni më poshtë për të parë se çfarë të bëni nëse kompjuteri juaj fiket plotësisht:

Megjithatë, nxehtësia e lëshuar, nëse arrin nivele shumë të larta, mund ta shkatërrojë atë. Kështu, të gjithë kompjuterët kanë një sistem ftohjeje i cili bëhet duke nxjerrë temperaturën e tepërt në mjedis, me qarkullimin e ajrit. Kjo mund të bëhet në mënyrë pasive ose në mënyrë aktive.

Sistemet me ftohje me ajër janë ato që më së shpeshti përballen me problemin e mbinxehjes, pasi ato janë të mbushura me pluhur për shkak të qarkullimit të ajrit, ndërsa sistemet me ftohje me ujë janë shumë më të shtrenjta dhe zakonisht përdoren në kompjuterët hardcore me një procesor mjaft të fuqishëm. Gjithashtu, lëngjet kanë përçueshmëri termike më të mirë se ajri dhe kështu mund të transferojnë nxehtësinë shumë më shpejt. Disa sisteme me ftohje me ujë përdorin gjithashtu një ventilator në të njëjtën kohë.

Nëse kompjuteri është desktop, ndryshimi i procesorit është pak më i lehtë. Natyrisht, ndonjëherë me një ventilator duhet të ndërroni ngrohësin, pasi shumë ventilatorë janë projektuar posaçërisht për t’u lidhur me ngrohje specifike ose ndoshta janë të integruar dhe është pak e vështirë t’i gjeni ato veç e veç.

Për t’i hequr ato, gjithçka që duhet të bëni është të shkëputni kordonin e rrymës dhe të hiqni vidhat rreth perimetrit ose të hiqni kapëset që e lidhin atë me lavamanin. Pasi ta hiqni do të shihni që zakonisht ka një kod në anën e pasme dhe me këtë kod mund të kërkoni në internet për dikë të tillë. Përndryshe, mund të kërkoni një bazë ngrohës, nëse është një model i një kompanie të markës. Kostoja është zakonisht pesë deri në dhjetë mijë lekë.

Çfarë duhet të bëni nëse kompjuteri juaj papritmas fiket?

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Identifikohu

Identifikohu ose krijo një llogari tani për të përfituar nga privilegjet e Press Online.al - i cili është plotësisht falas!