Djathi ofron varietete që pasurojnë shije të veçanta dhe janë gjithashtu të dobishme për shëndetin. Disa lloje të këtij ushqimi popullor janë të ulëta në kolesterol dhe të pasura me vitaminë B12 dhe kalium.
Duke u konsumuar çdo ditë, djathi është një ushqim që mund të kënaqë shijen dhe të japë përfitime të shumta.
Përfitimet e djathit
Dietologët theksojnë shumë avantazhe të konsumimit të djathit, veçanërisht për proteinën e hirrës.
Kjo proteinë është shumë e absorbueshme dhe e pasur me aminoacide, duke e bërë atë një opsion të shkëlqyer për ata që kërkojnë të ndërtojnë muskuj, të rrisin forcën dhe të humbasin yndyrën dhe peshën njëkohësisht.
Djathi mund të jetë një aleat i vlefshëm për shëndetin e zorrëve. Disa varietete përmbajnë probiotikë që nxisin prodhimin e acideve yndyrore me zinxhir të shkurtër, ruajnë ekuilibrin e acidit, lehtësojnë përthithjen e lëndëve ushqyese dhe kontribuojnë në funksionin e mirë të zorrëve.
Feta: është e ulët në kalori dhe e pasur me fosfor, kalcium dhe vitaminë B.
Cheddar i vjetër: ideal për personat intolerantë ndaj laktozës, shija e të cilëve intensifikohet me maturimin.
Mocarela: E ulët në kolesterol dhe laktozë, promovon tretje më të lehtë dhe siguron proteina me cilësi të lartë.
Parmixhani: nuk mund të mungojë në gatimet e makaronave, ai jo vetëm që rrit shijen, por gjithashtu mbështet funksionin e zorrëve dhe tretjen.