1. Lajme
  2. SHËNDETI
  3. Nëse dëshironi të rrisni marrjen e kalciumit, por nuk doni të pini qumësht – Hani më shpesh këto 7 lloje frutash

Nëse dëshironi të rrisni marrjen e kalciumit, por nuk doni të pini qumësht – Hani më shpesh këto 7 lloje frutash

featured

Qumështi është ndoshta burimi më i popullarizuar i kalciumit, por nëse nuk jeni adhurues i qumështit, ka mënyra të tjera për të futur kalciumin në trupin tuaj – një mineral i rëndësishëm për kocka të forta. Kalciumi është thelbësor për ruajtjen e densitetit të kockave dhe parandalimin e osteoporozës, një sëmundje që i bën kockat të dobëta dhe të brishta.

Pse është kalciumi i rëndësishëm për trupin?

Nutricionisti Anshul Singh shpjegoi për portalin Health Shots se “pothuajse 99 për qind e kalciumit gjendet në kocka dhe dhëmbë, ku siguron mbështetje dhe forcë strukturore”. Meqenëse kockat rinovohen vazhdimisht, ky mineral ndihmon në ruajtjen e densitetit të tyre dhe parandalon humbjen e kockave. Është gjithashtu thelbësore për forcën e smaltit të dhëmbëve, i cili mbron nga acidet dhe bakteret.

Kalciumi gjithashtu ndihmon në funksionimin e duhur të muskujve, duke i lejuar ata të kontraktohen dhe relaksohen siç duhet. Gjithashtu ndihmon në mpiksjen e gjakut, duke kontribuar në shërimin e plagëve dhe parandalimin e gjakderdhjes së tepërt.

Çfarë frutash duhet të konsumoni për marrjen e kalciumit?

Nëse dëshironi të merrni më shumë kalcium në dietën tuaj duke konsumuar fruta, përfshini disa nga këto opsione të shijshme dhe të shëndetshme në menunë tuaj më shpesh.

Portokallet

Portokallet nuk përmbajnë vetëm vitaminë C. Sipas Departamentit të Bujqësisë së Shteteve të Bashkuara (USDA), 100 gram portokall përmban 43 mg kalcium. “Prandaj, konsumimi i portokalleve mund të mbështesë sistemin imunitar, shëndetin e kockave dhe funksionin normal të muskujve”, shpjegoi dietologu.

Fiq

Fiqtë nuk janë vetëm të pasur me kalcium, por edhe me kalium, fibra dhe antioksidantë. “Gjysmë filxhani fiq përmban rreth 180 miligramë kalcium dhe për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave, ndihmojnë në përmirësimin e tretjes”, shtoi dietologia. Përmbajtja e lartë e kaliumit në fiq kontribuon gjithashtu në shëndetin e zemrës.

Kivi

Kivi është një burim i shkëlqyer i vitaminës C dhe gjithashtu përmban kalcium. “Falë përmbajtjes së lartë të vitaminës C, ajo promovon shëndetin e lëkurës dhe prodhimin e kolagjenit”, shpjegoi Singh. Me afërsisht 60 miligramë kalcium, kivi gjithashtu ndihmon në ruajtjen e shëndetit të kockave.

Manaferra

Manaferra janë një kokrra të kuqe që është gjithashtu e pasur me kalcium. Gjysmë filxhani me manaferra përmban rreth 42 miligramë kalcium”, tha dietologia. Përveç kalciumit, manaferrat janë të pasura me vitaminë C, fibra dhe antioksidantë, duke i bërë ato të shkëlqyera për sistemin imunitar dhe tretjen.

Mjedra

Një tjetër kokrra të kuqe që mund të konsumoni për marrjen e kalciumit janë mjedrat. Nutricionistja theksoi se “gjysmë filxhani me mjedra përmban rreth 32 miligramë kalcium”. Kjo kokrra të kuqe është gjithashtu e pasur me fibra dhe vitaminë C, dhe konsumimi i rregullt mund të përmirësojë tretjen, të forcojë imunitetin dhe të forcojë kockat dhe dhëmbët.

Limon

Limonët janë një burim i shkëlqyer i vitaminës C dhe fibrave, dhe gjithashtu përmbajnë kalcium. Sipas USDA, 100 gram limon përmban 26 miligramë kalcium. “Për shkak se janë të pasur me vitaminë C, limonët forcojnë sistemin imunitar dhe përmirësojnë përthithjen e kalciumit, i cili është kyç për shëndetin e kockave”, përfundoi dietologia.

Nëse dëshironi të rrisni marrjen e kalciumit, por nuk doni të pini qumësht – Hani më shpesh këto 7 lloje frutash
|
©Press Online - Misioni ynë është që përmes gazetarisë të ndikojmë në ndërtimin e një shoqërie më të drejtë, më të hapur dhe më demokratike.