Zbulim i mahnitshëm: Një shkëmb koral kilometrik i gjetur i padëmtuar nga ngrohja globale

featured

Studiuesit nga Instituti Mbretëror i Holandës për Kërkimet Detare kanë zbuluar një shkëmb koralor kilometër të gjatë të padëmtuar nga ngrohja globale.

Gumi ndodhet pranë ishullit Curacao në Detin jugor të Karaibeve në brigjet veriore të Venezuelës, raportoi NL Times.

Ekipi hulumtues e zbuloi gumin aksidentalisht pas tre javësh lundrimi në janar. Sipas Lennart de Noyer, një studiues në Institutin Mbretëror të Holandës për Kërkimet Detare, zbulimi nuk u njoftua më herët për shkak të frikës se njerëzit do të shkonin atje dhe do të dëmtonin gumën.

Për të njëjtën arsye, De Noyer preferon të mos thotë saktësisht se ku ndodhet shkëmbi koral.

“Gjendja e shkëmbinjve koralorë është përgjithësisht e keqe. Gjithçka pothuajse është zhdukur. “Shkëmbinj nënujorë që nuk ndodhen në thellësi të mëdha po përkeqësohen për shkak të ndotjes dhe ngrohjes së ujit”, thotë studiuesi.

Zbulim i mahnitshëm: Një shkëmb koral kilometrik i gjetur i padëmtuar nga ngrohja globale