Tri herë i divorcuar, psikoterapisti zbulon pse burrat zemërohen me gratë për “asgjë”

featured

Jed Diamond:

Zemërimi ka qenë një problem gjatë gjithë jetës sime. Kjo kontribuoi në përfundimin e dy martesave të mia dhe pothuajse solli vdekjen e të tretës sime. Kur më vuri në dukje problemin tim të zemërimit, zakonisht nga gruaja ime, menjëherë bëhesha në mbrojtje dhe insistova me zë të lartë: “Nuk jam i zemëruar!” Brenda u ndjeva i hutuar, jashtë kontrollit dhe i padrejtë. Në mendjen time i thosha vetes:

“Epo, kush nuk do të zemërohej, kur dikush po ju sulmon si ajo?” Kur u përpoqa t’i shpjegoja ndjenjat e mia gruas sime, ajo u mistifikua. Asgjë që ajo bëri nuk i dukej si një sulm dhe unë nuk mund të artikuloja se çfarë ishte në lidhje me atë që ajo tha që shkaktoi zemërimin tim mbrojtës. Zemërimi im nuk ishte për “asgjë”, por ajo që po nxiste zemërimin tim mbeti e fshehur për një kohë të gjatë.

Nuk kisha ndalur kurrë të pyesja veten: “Pse zemërohem kaq lehtë?” sepse ai zemërim u ndje i justifikuar. Edhe sikur të mos ishte, m’u deshën vite që të filloja të kuptoja pse gruaja ime kishte frikë nga unë. Zemërimi im nuk ka qenë kurrë fizik. Kështu, i thashë vetes: “Ajo thjesht po tregohet tepër e ndjeshme”. I hodha poshtë shpërthimet e mia të zemërimit dhe nuk isha i vetëdijshëm për vështrimet që po i jepja.

“Kur zemërohesh, edhe kur përpiqesh ta mbash”, më tha gruaja ime. “Ti merr atë vështrimin me sy të rrumbullakët që më ftoh shpirtin.” Unë dhe gruaja ime, Carlin, jemi martuar për 38 vjet. Është martesa e tretë për ne të dy dhe kemi mësuar shumë se pse jemi ashtu siç jemi dhe si të përballemi me zemërimin tim .

Këtu janë disa pika kryesore që kam kuptuar me kalimin e viteve se pse djemtë inatosen kaq lehtë:

1. Burrat janë të varur nga gratë, por të frikësuar dhe ambivalent për varësinë e tyre
Në librin e tij Misogyny: The Malady , antropologu David Gilmore përshkruan mospëlqimin, përbuzjen ose paragjykimin e rrënjosur ndaj grave që është ndërtuar në psikikën mashkullore . Ai thotë se kjo rrjedh nga konfliktet e pazgjidhura midis nevojës dhe varësisë intensive të burrave për gratë dhe frikës së tyre po aq intensive nga kjo varësi, dhe arsyeja themelore për zemërimin tonë është pothuajse nënndërgjegjeshëm Këtu janë nevojat nënndërgjegjeshëm që zakonisht janë kaq të pakëndshme për të pranuar se burrat bllokojnë ato jashtë:

Pavetëdija dëshiron të kthehet në foshnjëri
Dëshira për të thithur në gji
Për t’u kthyer në mitër
Tundimi i fuqishëm për t’ia dorëzuar autonominë mashkullore nënës së gjithëfuqishme të fantazisë së fëmijërisë.

2. Burrat ndjejnë një robëri të pandërgjegjshme ndaj grave
Në librin e tij, Fire in the Belly: On Being a Man , Sam Keen ofron një perspektivë që rezonon thellë me mua. “Ishte e ngadaltë në agim për mua që gruaja kishte një ndikim dërrmues në jetën time dhe në jetën e të gjithë burrave që njihja,” thotë Keen. Ai vazhdon duke thënë: “Unë nuk po flas për gratë, krijesat e vërteta prej mishi e gjaku, por për “gratë”, ato figura femrash më të mëdha në hije që banojnë në imagjinatën tonë, informojnë emocionet tona dhe indirekt japin formë. për shumë nga veprimet tona”.

3. Frika më e madhe e meshkujve është të tallen
Ende mbaj mend që isha në një dhomë me nënën time dhe disa miq fqinjë. Ata po flisnin për burrat e tyre mes të qeshjeve tallëse për të metat e ndryshme të burrave. Unë isha gjashtë vjeç. Nuk i mbaj mend detajet e ankesave të tyre, por ndjenjat e keqardhjes, përçmimit dhe mosrespektit mbeten të djegura në psikikën time gati shtatëdhjetë vjet më vonë. Ndihesha shumë i turpëruar nga babai që nuk i përmbushi pritshmëritë e nënës sime.

4. Disa burra kanë një vrimë në shpirtin e tyre si pasojë e një plage të babait
Kur isha pesë vjeç, babai im në mes të jetës u bë gjithnjë e më i zemëruar dhe i dëshpëruar sepse nuk mund të siguronte jetesën për të mbajtur familjen. Në pamundësi për të përmbushur kërkesat për të qenë i vetmi mbajtës i familjes, ai mori një mbidozë me pilula gjumi dhe u dërgua në spitalin shtetëror psikiatrik. Nëse një djalë nuk rritet me një baba që është i pranishëm fizikisht dhe emocionalisht, ai ngjitet më afër nënës së tij, gjë që i shton frikën dhe zemërimin. /vizionplus.tv

Tri herë i divorcuar, psikoterapisti zbulon pse burrat zemërohen me gratë për “asgjë”