featured

Teksa Franca e bën abortin një të drejtë kushtetuese, gratë në Mbretërinë e Bashkuar shohin rritje të mprehtë të bindjeve për abort

Teksa Franca sanksionon aksesin për abortin në kushtetutën e saj, Britania e Madhe po përballet me një rritje të mprehtë të dënimeve për abort. Një ligj që daton nga viti 1861 po përdoret për të ndjekur penalisht gratë në Angli dhe Uells, të paktën në një rast që çoi në burgosje.

Franca është bërë i vetmi vend në botë që mbron të drejtën për të ndërprerë shtatzëninë në kushtetutën e saj pasi aksesi për abortin iu shtua zyrtarisht lirive të garantuara në kushtetutën franceze të hënën. Ky veprim ishte një reagim i drejtpërdrejtë ndaj kthimit të të drejtave të abortit në Shtetet e Bashkuara dhe gjetkë. Por në të gjithë kanalin anglez, gratë janë ende në rrezik të ndjekjes penale për kryerjen e procedurës, sepse aborti në MB nuk është dekriminalizuar. Britania po përballet me një rritje të mprehtë të dënimeve për abort, me një ligj që daton nga viti 1861 që përdoret për të ndjekur penalisht gratë dhe në të paktën një rast çon në burgosje.

Midis 1967 dhe 2022, tre gra u dënuan për një abort të paligjshëm në Angli dhe Uells. Por vetëm në 18 muajt e fundit, gjashtë gra janë ndjekur penalisht për vepra të dyshuara për abort.

Nga gjashtë prokuroritë, tre çështje u pushuan dhe dy raste janë në pritje të gjykimit, sipas Shërbimit Këshillues Britanik për Shtatzëninë (BPAS). Një grua u dërgua në burg.

Teksa Franca e bën abortin një të drejtë kushtetuese, gratë në Mbretërinë e Bashkuar shohin rritje të mprehtë të bindjeve për abort

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Identifikohu

Identifikohu ose krijo një llogari tani për të përfituar nga privilegjet e Press Online.al - i cili është plotësisht falas!