featured

Në spitalet e Gazës, energjia do të thotë ‘jetë a vdekje’ mes mungesave të rënda

Spitalet e Gazës janë shkatërruar nga sulme, rrethime dhe bastisje, por në baza ditore, janë mungesat akute të energjisë në territorin palestinez që përbëjnë një rrezik të qëndrueshëm për kujdesin për shpëtimin e jetës.

“Energjia do të thotë jetë a vdekje në spitale,” tha Hiba Tibi, drejtoreshë e vendit për Bregun Perëndimor të pushtuar dhe Gazën në grupin ndërkombëtar të ndihmës Care.

Në repartin e maternitetit të spitalit Kamal Adwan në Gazën veriore, panelet diellore janë e vetmja gjë që i mban inkubatorët në punë, pesë muaj pas luftës rraskapitëse.

“Ky seksion punon me energjinë diellore, kështu që mund të ndalojë së punuari në çdo kohë si pasojë e reve ose ndonjë ndryshimi të motit”, tha mjeku Ahmad al-Kahlut.

Spitali Kamal Adwan është një nga vetëm 12 spitalet pjesërisht funksionale, nga 36 në të gjithë Rripin e Gazës të goditur nga lufta.

“Dëgjojmë për të sapolindur që vdesin sepse nuk ka energji elektrike për inkubatorët,” tha Tibi, si dhe fëmijë që vdesin kur ventilatorët fiken.

“Pacientët po vdesin në tryezën e operacionit thjesht sepse makineritë e shpëtimit janë të fikur”, shtoi ajo.

Sipas Kahlut, nuk ka më reparte të kujdesit neonatal funksional në pjesën tjetër të territorit bregdetar, duke grumbulluar presion mbi spitalin e tij. Prodhimi i energjisë elektrike është një çështje kritike që mundon Gazën, kanë deklaruar agjencitë e Kombeve të Bashkuara që nga fillimi i luftës më 7 tetor.

“Mungesat e energjisë elektrike në veri të Rripit të Gazës” ishin ende ndër sfidat kryesore të renditura të premten nga agjencia humanitare e OKB-së, OCHA.

Në spitalet e Gazës, energjia do të thotë ‘jetë a vdekje’ mes mungesave të rënda

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Identifikohu

Identifikohu ose krijo një llogari tani për të përfituar nga privilegjet e Press Online.al - i cili është plotësisht falas!