featured

Si të fshini të dhënat personale nga interneti

Megjithëse ndarja e të dhënave personale është diçka që nuk mund ta shmangim kur përdorim internetin, ndoshta nuk e dini se ku ruhen të gjitha të dhënat tuaja.

Sulmet e hakerave ndodhin çdo ditë dhe ndoshta është vetëm çështje kohe para se të dhënat tuaja të rrezikohen gjithashtu, kështu që nuk ka asnjë arsye për të pritur – bëni çfarë të mundeni për të minimizuar këtë mundësi dhe kontrolloni se kush di çfarë për ju.

Këtu janë disa mënyra se si mund të kontrolloni se kush i ka të dhënat tuaja dhe të siguroheni që ato të mos shpërndahen në të gjithë internetin në të ardhmen.

1. Përdorni opsionet e sigurisë

Disa gjëra të thjeshta që mund të përdorni është të refuzoni “cookies” në faqet që vizitoni, më pas të përdorni veçoritë “not-track” të ofruara nga shfletuesi juaj dhe gjithashtu mund të përdorni të fshehtë.

Sa herë që përdorni një aplikacion në telefonin tuaj, në cilësimet mund të kontrolloni se cilat të dhëna i lejoni të ketë akses, domethënë çfarë mund të shohë, mbledhë dhe ndajë me programe dhe njerëz të tjerë, thotë udhëzuesi i Norton.

2. Hiqni të dhënat personale nga Google

Motori më i madh i kërkimit në botë me siguri ka të dhënat tuaja, të paktën në një formë. Ju mund t’i hiqni ato në disa mënyra: kontaktoni drejtpërdrejt me Google përmes formularit dhe kërkojuni që të heqë të dhënat tuaja, këtu hiqni informacionin dhe imazhet tuaja të vjetra nga sajtet që shfaqen në kërkimin në Google dhe këtu kërkoni heqjen e të dhënave që mund të çojnë në identifikimin tuaj .

3. Fshini adresat e vjetra të emailit, rrjetet sociale dhe llogaritë e tjera

Kjo mund të duket si një artikull i dukshëm, por do të habiteshit se sa të dhëna ruhen në emailin tuaj të vjetër ose në llogari të tjera, si ato që krijoni për dyqanet online ose diçka të ngjashme, për të mos përmendur rrjetet sociale. Mendoni për këtë – të gjithë po kërkojnë të paktën emrin dhe numrin tuaj të telefonit. Nëse nuk përdorni më diçka, është më mirë ta fshini plotësisht.

4. Hiqni të dhënat që agjentët e të dhënave kanë për ju

Ndërmjetësuesit e të dhënave (ose “tregtarët e të dhënave”) janë kompani që mbledhin informacione rreth jush që ju i lini në internet, por ata e bëjnë këtë në një mënyrë të tillë që ju të mbeteni anonim. Më pas i bashkojnë si një puzzle, dhe më pas ua shesin kompanive të tjera për të marrë një ide më të mirë të tregut, etj.

Ata mbledhin të dhëna në disa mënyra – nga burime të disponueshme publikisht, por edhe nga kompani të tjera ku keni rënë dakord të ndani të dhëna (kjo ndodh kur klikoni “pajtoj” për të hequr dritaren dhe për të mos lexuar atë që thotë).

Fshirja e të dhënave tuaja nga një ndërmjetës i të dhënave mund të marrë më shumë kohë nga të gjithë artikujt në këtë listë.

Ka faqe që e bëjnë këtë për ju, por ato kryesisht paguhen dhe nëse më mirë do ta bëni vetë, do të ishte mirë të bëni një listë të kompanive më të mëdha që e bëjnë këtë dhe t’i kontaktoni.

Si të fshini të dhënat personale nga interneti
Giriş Yap

Press Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!