Vitin e kaluar 1992 maqedonas kanë marrë pasaportë bullgare, por sa është numri i shqiptarëve?

featured

Maqedonasit kryesojnë listën e shtetasve të huaj që kanë marrë nënshtetësinë bullgare. Sipas të dhënave të Komisionit për shtetësi bullgare pranë zyrës së Presidentit të shtetit, vitin e kaluar nënshtetësi bullgare kanë marrë 1.992 maqedonas, informon PRESSonline.al

Të dhënat tregojnë se numri i tyre është në rënie krahasuar me vitet e mëparshme. Kështu, në vitin 2020, bullgarët u bënë 9098 maqedonas, ndërsa në vitin 2021 numri i tyre ishte 7696, raportojnë mediat bullgare.

Në vendin e dytë në listë janë ukrainasit – 1639 kanë marrë pasaporta bullgare vitin e kaluar, të ndjekur nga turqit me 1290 pasaporta bullgare, serbët me 556, shqiptarët me 517 dhe moldavët me 476 shtetësi bullgare.

Në vendin e shtatë janë rusët, për të cilët të dhënat e Komisionit të Shtetësisë Bullgare tregojnë se çdo ditë një rus merr pasaportë bullgare. Në vitin 2022, 356 rusë morën pasaportë bullgare, numri i të cilëve, pavarësisht luftës në Ukrainë, nuk po rritet. Në vitin e kaluar, 2021, pasaportë bullgare kanë marrë 479 rusë, ndërsa në vitin 2020 485, informon PRESSonline.al
Në vitin 2022 pasaporta bullgare kanë marrë 202 izraelitë, 88 sirianë, 50 armenë, 33 irakianë dhe 23 vietnamezë, si dhe 13 shtetas nga Bashkimi Evropian.

Në total, vitin e kaluar 7410 shtetas të huaj kanë marrë pasaportë bullgare. Në të njëjtin vit, me dekret 247 personave iu hoq shtetësia bullgare. Midis tyre ka bullgarë që u shpërngulën në një vend tjetër që nuk lejon dyshtetësinë, përfshirë ata që morën pasaporta nga Rusia dhe Bjellorusia. Në këtë përfshihen edhe ata që kanë vendosur të bëhen shtetas të Maqedonisë së Veriut, Britanisë së Madhe, Gjermanisë, Spanjës, Holandës, Polonisë, SHBA-së etj.

Që nga viti i kaluar, në Bullgari është hequr mundësia për marrjen e “pasaportave të arta” në bazë të investimeve dhe në vitin paraardhës 2021 janë lëshuar 9 pasaporta të tilla. Sipas meritës, vitin e kaluar 8 persona kanë marrë pasaportë bullgare, të gjitha me sugjerim të ministrit të Sportit.(PRESSonline.al)

Vitin e kaluar 1992 maqedonas kanë marrë pasaportë bullgare, por sa është numri i shqiptarëve?