Ndryshimet kushtetuese/Disa ofrojnë ekspertë – të tjerë bojkotojnë!

featured

Kryeministri Dimitar Kovaçevski tha se ndryshimet kushtetuese nuk duhet të jenë peng i një personi, por janë përgjegjësi e të gjithë deputetëve, pasi disa parti opozitare deklaruan se nuk do të marrin pjesë në grupin punues pë ndryshimet kushtetuese, shkruan PRESSonline.al

Afati për emërimin e përfaqësuesve për grupin e punës që do të përgatisë amendamentet për ndryshimet kushtetuese skadon në mesnatë, prandaj disa nga partitë nxituan të shpallin atutë. Cvetanka Ivanova, Arbër Ademi, Remzi Mehmedi, profesori Aleksandar Spasov janë vetëm disa nga përfaqësuesit e partive dhe ekspertët që me siguri do të jenë pjesë e grupit punues, i cili do të përgatisë amendamentet me të cilat komuniteti bullgar duhet të futet në preambulë. të Kushtetutës.

Nominimet

Lidhja Socialdemokrate e Maqedonisë (LSDM) në pushtet ka marrë vendim që për përfaqësuese në grupin punues të propozojë sekretaren e përgjithshme të Parlamentit, Cvetanka Ivanova. Deputeti dhe zëdhënës i LSDM-së, Darko Kaevski, duke sqaruar nominimin e Ivanovës, tha se ajo është e diplomuar në drejtësi, me përvojë shumëvjeçare, me njohuri të shkëlqyera të Kushtetutës dhe ligjeve, si dhe procedurave parlamentare.

Bashkimi Demokratik për Integrime (BDI) propozoi deputetin dhe koordinatorin e grupit parlamentar Arbër Ademi për përfaqësues të saj në grupin punues. Në grupin e ekspertëve do të marrë pjesë edhe Remzi Mehmedi nga Aleanca për Shqiptarët.

Më herët, presidenti Stevo Pendarovski njoftoi se do të propozojë këshilltarin e tij, profesorin nga Fakulteti Juridik Aleksandar Spasov për të marrë pjesë në punën e grupit të ekspertëve që do të formojë Ministria e Drejtësisë.

Përveç partive politike parlamentare, grupi punues duhet të emërojë anëtarë – përfaqësues edhe nga Ministria e Punëve të Jashtme, Sekretariati për Çështje Evropiane dhe ekspertë nga fusha e së drejtës kushtetuese.

Opozita nuk do të marrë pjesë

Ministria e Drejtësisë të martën do të shpallë përbërjen e grupit të punës për ndryshimet në Kushtetutë. Nga partitë opozitare, VMRO-DPMNE, Alternativa, Levica, Partia Socialiste dhe Lidhja Demokratike e Pavle Trajanovit kanë njoftuar se nuk do të propozojnë përfaqësuesit e tyre në grupin punues për ndryshime kushtetuese.

“Ne nuk do të marrim pjesë në grupin e punës sepse është totalisht e kotë në këtë fazë. Tani është krejtësisht e kotë, duan ta politizojnë procesin”, tha Hristijan Mickoski, duke theksuar se VMRO-DPMNE nuk do të marrë pjesë në punën e Komisionit të themeluar nga Ministria e Drejtësisë.

Ndryshimet kushtetuese janë përgjegjësi e të gjithëve

Kryeministri Dimitar Kovaçevski tha se ndryshimet kushtetuese janë pjesë e obligimeve në rrugën drejt BE-së. Për të pritej se cilat parti do të merrnin pjesë dhe cilat jo në grupin e punës.

“Në vend kemi dy koncepte – një koncept janë partitë politike që mbështesin Maqedoninë e Veriut, anëtare e NATO-s dhe BE-së, dhe kemi një grup të dytë të partive politike, të udhëhequra nga Levica dhe pengu i tyre VMRO-DPMNE, që janë kundër anëtarësimit të vendit në NATO dhe në BE. Opozita e sotme nuk ka votuar asnjë nga vendimet e NATO-s. Ata nuk votuan as për marrëveshjen e Frontex-it, ku për herë të parë gjuha maqedonase është pjesë e një marrëveshjeje në të cilën janë të shënuara të gjitha gjuhët e tjera të vendeve anëtare të BE-së. Dhe për këtë nuk kanë ardhur të votojnë”, ka deklaruar Kovaçevski.(PRESSonline.al)

Ndryshimet kushtetuese/Disa ofrojnë ekspertë – të tjerë bojkotojnë!