featured

Thirrje për të hequr rrjetat e peshkaqenëve nga plazhet e Australisë, shumë specie të rrezikuara

Biologët dhe konservatorët kryesorë të peshkaqenëve të Australisë po bëjnë fushatë që rrjetat e peshkaqenëve të hiqen përgjithmonë nga të gjitha plazhet e bregdetit lindor.

Rrjetat kanë për qëllim të mbrojnë notarët nga sulmet e peshkaqenëve, por ka pyetje serioze në lidhje me efikasitetin e tyre dhe numrin e specieve të rrezikuara gjithashtu që kapen dhe vriten.

Queensland ka 26 rrjeta peshkaqenësh në vend gjatë gjithë vitit – New South Wales ka 51 rrjeta dhe i heq ato gjatë sezonit të migrimit të balenave. Qeveritë shtetërore drejtojnë skemat neto dhe mirëmbajtjen e tyre.

Ajo që të bie në sy është gjatësia e tyre. Ata janë vetëm 150 metra të gjatë, ndërsa plazhi është gjysmë milje.

“Peshkaqenët mund të notojnë sipër, rreth dhe nën rrjeta,” shpjegon Lawrence Chlebeck, një biolog për Humane Society International. “Në fakt, 40% e peshkaqenëve janë kapur në brendësi të rrjetave, duke u përpjekur të kthehen në ujë të hapur.”

Raportet vjetore të programit të rrjetës së peshkaqenëve të qeverisë së Uellsit të Ri Jugor kanë zbuluar se më shumë se 90% e asaj që kapet në rrjeta janë specie jo të synuara, shpesh jetë detare e rrezikuar.

“Gjërat më të këqija që kemi zbuluar janë ndoshta foshnjat e delfinëve të ngordhur, fokave të ngordhura, breshkave të ngordhura,” thotë Andre Borrel i Fondacionit të Envoy.

Gjatë pesë viteve të fundit, ka pasur 14 sulme fatale të peshkaqenëve në vend, sipas bazës së të dhënave Australian Shark Incident. Biologia Lauren Sandeman në grupin e ruajtjes së Sea Shepherd thotë se rreth 85% e ndërveprimeve me peshkaqenë në Sidnei ndodhin në plazhet me rrjetë.


Top Channel

Thirrje për të hequr rrjetat e peshkaqenëve nga plazhet e Australisë, shumë specie të rrezikuara

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Identifikohu

Identifikohu ose krijo një llogari tani për të përfituar nga privilegjet e Press Online.al - i cili është plotësisht falas!