Italia ndalon përdorimin e ChatGPT

featured

Rregullatori kombëtar i privatësisë në Itali ka urdhëruar një ndalim efektiv të chatbotit të AI ChatGPT, duke akuzuar krijuesit OpenAI për “mbledhje të paligjshme të të dhënave personale”. Është urdhëruar OpenAI të ndalojë menjëherë mbledhjen e të dhënave të përdoruesve italianë derisa të ndryshojë praktikat e mbledhjes së të dhënave.

“Ne kemi çaktivizuar ChatGPT për përdoruesit në Itali me kërkesë të Garante Italiane [rregullatori]”, tha një zëdhënës i OpenAI për Computing. “Ne jemi të përkushtuar për të mbrojtur privatësinë e njerëzve dhe besojmë se jemi në përputhje me GDPR dhe ligjet e tjera të privatësisë.”

Autoriteti i Mbrojtjes së të Dhënave të vendit, GPDP, lëshoi një deklaratë për shtyp këtë mëngjes duke thënë se kompanisë i mungon justifikimi ligjor për mbledhjen e informacionit personal të përdoruesve. GPDP thotë se OpenAI gjithashtu nuk ka asnjë mekanizëm për të ndaluar përdoruesit e mitur që të kenë akses në shërbim, i cili “i ekspozon të miturit ndaj përgjigjeve absolutisht të papërshtatshme në krahasim me shkallën e tyre të zhvillimit dhe vetëdijes” (përkthim përmes Google).

Kjo nuk është hera e parë që mbikëqyrësi i të dhënave të Italisë ka ndërmarrë një veprim të tillë kundër një chatboti të AI. Rregullatori më parë ndaloi aplikacionin chatbot Replika.ai në shkurt. Replika është bërë famëkeq për marrëdhëniet personale që disa përdorues zhvillojnë me chatbot-in e saj, me shumë që shprehin shqetësimin pasi kompania hoqi së fundmi opsionin për luajtjen e roleve erotike.

Në kohën e publikimit, The Verge ishte ende në gjendje të hynte në ChatGPT përmes një VPN që ridrejtonte trafikun përmes Milanos, Itali. Por ka të ngjarë të duhet pak kohë që OpenAI të përmbushë urdhrin për të ndaluar përpunimin e të dhënave të përdoruesve italianë. GPDP thotë se kompania ka 20 ditë për të komunikuar se çfarë masash ka marrë për të përmbushur kërkesat e rregullatorëve dhe mund të përballet me gjoba deri në 20 milionë euro (ose 4 për qind të qarkullimit vjetor global) nëse dështon.

/PCWorld Albanian

Italia ndalon përdorimin e ChatGPT