​BE kompenson Poloninë për krizën e shkaktuar nga bllokimi i eksportit të grurit ukrainas

featured

BE-ja do të kompensojë Poloninë, për humbjet e fermerëve të shkaktuara nga importi i grurit ukrainas.

Polonia ka kritikuar BE-në për dështimin e dukshëm të përmbushjes së premtimit të saj për transportimin e grurit të importuar nga Ukraina në vendet e Lindjes së Mesme dhe Afrikës.

Disa nga eksportet e grurit ukrainas u bllokuan në vendet fqinje të Ukrainës, duke përfshirë Poloninë, ndërsa fermerët janë ankuar se kanë probleme me shitjen e grurit të tyre, për shkak të depove të mbingarkuara dhe uljes së çmimeve.

Më 5 prill, Komisioni Evropian, krahu ekzekutiv i BE-së, publikoi një rregullore sipas së cilës Polonia, Bullgaria dhe Rumania do të merrnin një kompensim prej 56.3 milionë euro për humbjet e shkaktuara nga importi i grurit ukrainas.

Polonia përfitoi një ndihmë me vlerë 29.5 milionë euro.

Aktualisht, KE-ja po punon për këstin e dytë të mbështetjes. /PAP/

Në këtë fazë, BE-ja ka planifikuar 75 milionë euro që do të ndahen mes pesë vendeve anëtare: Polonia, Bullgaria, Rumania, Sllovakia dhe Hungaria.

Polonia pritet të marrë 50-60% të kësaj shume.

​BE kompenson Poloninë për krizën e shkaktuar nga bllokimi i eksportit të grurit ukrainas