featured

1300 familje në Ohër dhe Strugë, mezi mbijetojnë

Më shumë se 1300 familje nga rajoni i Strugës dhe Ohrit mezi ia dalin mbanë. Ata jetojnë në kushte të vështira ekonomike dhe janë të varur nga ndihma sociale. Megjithatë, këto shifra janë shumë më të larta, nëse dihet se shumë prej nuk regjistrohen për ndihmë. Për shkak të gjendjes së keqe ekonomike të shumë banorëve të rajonit, një pronar furre nga Ohri vendosi të ndihmojë me bukë falas gjatë Ramazanit. Ai thotë se numri i atyre që vijnë nuk është i vogël.

“Јас давам секој Рамазан леб без пари, кој има потреба да дојде да земе. Кој има потреба јас му давам. Да, има луѓе кои доаѓаат секој ден за да земат леб без пари. Бројот на луѓе е секогаш различен. Денеска може да дојдат повеќе, утре помалку, бројот никогаш не се знае“, tha Dane Krasniqi-pronar i një furre.

Shumë nga qytetarët me të cilët kemi biseduar thonë se është e vështirë për të mbijetuar dhe ulja e çmimeve të disa ushqimeve dhe produkteve të tjera bazë për disa denarë nuk u ndihmon aspak.

“Ka varfëri. Le të shpresojmë për më mirë, jo për më keq”, u shpreh një qytetar.

“Do të kursej nga pensioni”. Nuk shpenzoj pa nevojë. Duhet të mësohemi me këtë. Duhet ti kishin ulur çmimet pak më herët. Kur i ngritën jashtëzakonisht, tani i kanë ulur pak. Jo të gjithë mund të marrin një bukë”, shtoi një tjetër.

„… Kur njerëzit mund të shpenzojnë 50 euro për cigare në muaj, çfarë është, helmimi i trurit. Të gjithë duhet të mendojnë se si i shpenzojnë paratë e tyre”, theksoi një tjetër qytetar.

Zyrtarët i kanë rritur pagat deri në 78%, por ky është realiteti në të cilin jetojnë shumica e njerëzve, na thonë bashkëbiseduesit.

“Nuk ia dalim dot me një rrogë. Çmimet janë rritur. Nuk mund të dalim në fund. Është varfëri e rëndë. Nuk ka qenë kurrë kështu. Çmimet po rriten çdo ditë. Nuk liruan asgjë, më shumë u rritën sesa u ulën. Çfarë liruan? Dhjetë denarë. Me pensionin 8000 denarë tash 10000, ndërsa kam punuar 40 vjet në spital, nuk mundet t’ia dal”, tha një qytetar tjetër.

“Nuk më mjafton të lidh muajin, sepse të ardhurat janë të vogla dhe çmimet janë shumë të larta. Janë rritur jashtëzakonisht dhe tani janë ulur gjoja, a nuk ka ndonjë rezultat të madh”, theksoi një qytetar tjetër.

Në Qendrën për Punë Sociale të Strugës janë të regjistruara 350 familje që varen nga ndihmat e dhuruara, por sipas tyre ky numër ndryshon në mesin e tyre. Në Kryqin e Kuq në Ohër, nga ana tjetër, janë regjistruar 900 familje në rrezik social./Alsat.mk

1300 familje në Ohër dhe Strugë, mezi mbijetojnë

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Identifikohu

Identifikohu ose krijo një llogari tani për të përfituar nga privilegjet e Press Online.al - i cili është plotësisht falas!